Kalp pili Nedir?
Kalp pili (Pacemaker), kalp hızının çok düşük olduğu durumlarda; bayılmayı ve halsizliği önlemek için genellikle sol göğüs bölgesinde deri altına yerleştirilen bir cihazdır. Genellikle 3 cm boyunda ince bir cihaz olup bir veya birkaç kablo ile kalbe ulaşarak elektriksel uyarı verir.,
Günümüzde çok daha küçük ve kablosuz bir şekilde direk olarak kalbin içine yerleştirilebilen cihazlar da mevcuttur. Bu küçük cihazlar kasık damarı kullanılarak direk olarak kalbin kasının içine yerleştirilir. Bu tip piller; özellikle daha önceden kalp pili enfeksiyonu olanlarda ve hastaya da uygun ise tercih edilebilir.
Kalp pili nasıl takılır?
Kalp pili takma işlemi, anjio işleminin yapıldığı ameliyathanelerde (kardiyak kateterizasyon laboratuvarları) gerçekleştiriliri Kalp pili takılması için lokal anestezi sol göğüs bölgesine uygulanır ve sonrasında 2-3 cm’lik bir kesi yapılarak, kalp pilinin cebi hazırlanır. Bu sırada hastalara sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar damar yolu ile verilir ki hastalarımız hafif uykulu ve rahat olabilsinler. Kalp pili yerleştirme işlemi genelde 30-45 dakika sürer.
Kalp pilinin kabloları ise köprücük kemiğinin altında bulunan toplar damara iğne ile girildikten sonra kalbin içerisine gönderilir. Bu aşamada hastada sadece birkaç saniyelik çarpıntı hissi oluşur ve ağrı genelde hissedilmez. Kalp pilinin kabloları, kalbin uygun bölgelerine sabitlenir ve pilin ana jenetörü ile birleştirildikten sonra göğüs bölgesine yerleştirilir. Bu bölgeye hekimin tercihine göre cilt altı veya normal dikiş atılır ve bu 2-3 cm’lik kesi alanı kapatılır.
Eğer kablosuz pil takılacak ise sadece kasık bölgesine lokal anestezi yapılır ve anjiyografi gibi bir işlem ile kalbin içerisine yerleştirilir.
Kalp pili işleminin komplikasyonları (sorunları) nelerdir?
Her tıbbi işlemde olduğu gibi bu işlemin de bazı riskleri vardır. Hastaların büyük bir çoğunluğu kalp pili takıldıktan sonra problem yaşamazlar. Kalp pili işleminin risklerinden bazıları şu şekildedir;
- Pnömotoraks (Akciğer zarları arasına hava kaçması): Bu risk %1 civarında olup çok nadir bir komplikasyondur ve genelde yoğun sigara içicilerinde görülür! Hastane yatışını birkaç gün uzatır.
- Kalp çevresine sıvı birikmesi: Bu risk 500 hastada 1 gerçekleşebilir. Genelde kendiliğinden geçer fakat nadiren sıvı fazladır ve iğne yardımı ile boşaltmak gerekebilir. Hastanede bir kaç gün fazla kalmanız gerekebilir.
- Enfeksiyon: Bu risk yaklaşık %2’dir. Bu problemi çözmek için antibiyotik verilir. Eğer enfeksiyon kana karışmış ise eski kalp pilinin alınıp yerine yenisinin yerleştirilmesi gerekir.
- Pil çevresinde ağrılı morarma-kan toplaması: 400 hastadan 1’inde gerçekleşir. Genellikle kendini sınırlasa da bazen boşaltmak gerebilir.
- Kalp pilinin yerinden oynaması: 200 hastadan 1’inde meydana gelir. Bazen pil çalışamaz hale gelebilir ve tekrar ameliyat yapılıp kalp pili eski yerine dikilir. Bunun olmaması için hastalara genelde işlem sonrası 8-12 saat yatak istirahati önerilir.
- Ölüm: Kalp pili takılırken çok nadiren görülür, genellikle çok ileri yaşlarda ve ciddi ek hastalıkları olanlarda izlenir.
Kalp pili takıldıktan sonra neler yapılmalıdır ve neler gözlenebilir?
Kolunuz ve dirseğiniz birkaç gün ağrıyabilir. Basit ağrı kesiciler kullanabilirsiniz (Parasetamol gibi). Burada kalp pili takıldıktan sonra kolu ve dirseği çok oynatmamak önemlidir. Ama sabit tutmak da önerilmez; çünkü kalp pili takıldıktan sonra “donmuş dirsek sendromu” gözlenebilir. Hareket ettirebilirsiniz fakat kalp pili takıldıktan sonraki ilk kontrole kadar ağır kaldırmamalısınız.
Ameliyatla açılan yaranın bulunduğu bölgeyi, kalp pili takıldıktan sonraki 10 gün su ile temas ettirmemelisiniz. Eğer halen bir problem olduğunu (Şişlik, ciddi ağrılar, ciddi morarmalar) düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.
Kalp pili takıldıktan sonraki haftalar nasıl olmalıdır?
Kalp pili takıldıktan sonra düzenli olarak kontrole gelmelisiniz. İlk hastaneye ziyaretiniz 10 gün sonra olacaktır. Sonrasında ise her 6 ayda bir kalp pili kontrolü yapılmalıdır. Bu ziyaretleriniz sırasında kalp pilinin doğru çalışıp çalışmadığı, kalp pili tellerinin yani kalp pili kablolarının yerinde olup olmadığı kontrol edilir. Bu ziyaret genelde 10 dakika sürer.
Kalp pilinin bataryası biterse ne olur?
Kalp pilinin ömrünün ne kadar olacağını birçok faktör belirler; fakat ortalama bir rakam verilirse standart şartlarla bu süre 8 ile 13 yıldır. Eğer kalp pilinin ömrü 3 ayın altına inerse kalp pilinin bataryası (enerji kaynağı) değiştirilir ve bu ameliyat ilk işleme göre daha kısa sürer; çünkü kablolarda sıkıntı yok ise sadece batarya çıkarılır ve yenisi ile değiştirilir. İşlem genelde 15-20 dk sürer.
Kalp pili olan insanlar neler yapmamalıdır?
Kalp pili olan insanlar normal yaşamlarına devam edebilirler. Ev aletlerini cep telefonlarını kullanmanızda herhangi bir sorun bulunmamaktadır,fakat özellikle cep telefonunun kalp piline 15 cm uzakta tutulması önerilir. Kalp pili takıldıktan sonra bir kart verilir ve bu kartta kalp piliniz hakkında detaylı bilgiler yer alır. Havaalanlarındaki veya alışveriş mağzalarındaki ana kontrollerde yoğun magnetik alan bulunduğundan dolayı bu kartı güvenlik görevlisine göstermelisiniz ve bu alana girmemelisiniz. Yeni model cihazlarda hastaların MR cihazına girmesinde bir sakınca yoktur; fakat çekim öncesi mutlaka ayar değişimi yapılmalı yani pil firmasına haber verilmelidir. Eğer kalp piliniz varsa ve kafanıza takılan bir elektrikli ya da elektromanyetik bir cihaz varsa, doktorunuza sorabilirsiniz.
Kalp pili takıldıktan sonra araç kullanılabilir mi?
Kalp pili takıldıktan sonraki bir hafta araç kullanmamalısınız. Normal araç için sürücü belgesi alacaksanız bir hafta eğer kamyon/otobüs tarzı araçlar için sürücü belgesi alacaksanız 6 hafta beklemeniz gerekecektir. Kalp pili olan kişilerin elektrikli araç kullanmasında herhangi bir sorun bulunmaz, rahatlıkla kullanılabilirler.
Yorum yok