Koroner angiografi nedir?

Koroner anjiyografi veya halk arasında “anjiyo” diye bilenen yöntem aslında bir tanı yöntemidir. Yani bu işlemde kalp damarlarımızın içerisine boya maddesi enjekte edilerek damarlarda darlıkların olup olmadığı araştırılmaktadır.

Koroner angiografi ameliyat mıdır?

Anjiyo, yanlış bilinenin aksine ameliyat değildir! Genelde el bilek atar damarı kullanılarak yapılan ve 5-10 dakika süren bir işlemdir. Ancak çok nadiren hastaların el bilek damarları uygun olmaz ve işlem kasık damarından da yapılabilir. Ancak yıllarca bu işlemin kasıktan yapılmasından dolayı, hastalar anjiyo denilince kasıktan yapılan bir işlem olduğunu düşünmektedirler.

İşlem sırasında anestezi gerekir mi?

Anjiyo işleminde genel anestezi gerekir mi? Bilinenin aksine işlemde sadece lokal anestezi yapılmakta ve işlem boyunca hastanın bilinci açık kalmaktadır.

İşlem öncesi kan sulandırıcı ilaçları kesmek gerekir mi?

Anjiyo işleminden önce kan sulandırıcılar kesilir mi? Aspirin (Ecopirin veya Coraspin), Klopidogrel (Plavix), Prasugrel (Effient), Ticagrelor (Brilinta) gibi kan sulandırıcıların işlemden önce kesilmesine GEREK YOKTUR! Ancak Warfmadin (Coumadin), Rivoraxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis), Edoxaban (Lixiana), Dabigatran (Pradaxa) gibi daha ağır kan sulandırıcılar doktor kontrolünde işlem öncesi kesilmektedir.

İşlem sonrası hastanede yatış gerekir mi?

Anjiyo sonrasında hastanede yatış gerekiyor mu? İşlem sırasında balon veya stent işlemi yapılmadıysa, hastalarımız 3 saat sonra taburcu olmaktadır ve anjiyo olan kola çok yük bindirmeden günlük yaşantılarına devam etmektedirler. Eğer balon veya stent işlemi yapıldı ise işlemin zorluğuna göre 6 saat veya 24 saate kadar hastane yatışı gerekebilir.

Anjiyoda damar açılır mı?

Anjiyo işlemi ile ilgili sıklıkla karıştırılan bir durum ise “anjiyoda damarım açıldı” şeklinde yorumlar yapılmasıdır. Eğer balon veya stent işlemi yapılmadıysa, AÇILMASI GEREKEN bir damar yoktur ve herhangi bir damar da açılmaz! Genelde bu durumlarda işlem de çok kısa sürmektedir, bu kadar kısa sürede damarların açılması da mümkün değildir.

Sanal anjiyo varken bizlerin yaptığı klasik anjiyoya ihtiyaç kaldı mı?

Günümüz teknolojisinde kalp damarlarına yönelik ilaçlı bilgisayarlı tomografi (SANAL ANJİYO diye de bilinen) varken artık anjiyoya gerek var mı? Sanal anjiyo yani kalp tomografisi günlük pratikte giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu test daha basit olması nedeni ile birçok durumda ilk seçenek olarak kullanılmaktadır. Bu test damarlardaki sertleşmeleri ve daralmaları gösterebilmektedir. Bu testin asıl amacı DAMARLARIN TEMİZ OLDUĞUNU göstermektir. Damarlarda bir şey yok ise biz kardiyologların yaptığı anjiyoya gerek yoktur! Ama damarlardaki DARLIKLARIN YÜZDELERİNİ GÖSTERME açısından halen istenilen düzeyde DEĞİLDİR! Bu yüzden damarlardaki daralmalar GERÇEĞİ YANSITMAYABİLİR ve hastalar bireysel olarak değerlendirilerek anjiyo işlemi yapılabilmektedir.

Böbrek yetmezliği hastaları anjiyo olabilir mi?

Tüm hastalar bireysel değerlendirilir ve yapılması gerekiyorsa da yapılmaktadır. Verilen boya maddesinin böbreklere zarar verme ihtimalini en aza indirmek için hastalar işlemden önce hastaneye kabul edilir ve çeşitli ilaçlar verilerek böbrekler korumaya alınır ve sonrasında işlem yapılır.

Son olarak, anjiyonun bir riski var mı?

Her ne kadar kısa süreli basit bir işlem olsa da, kalp damarlarının içerisinde girilerek yapılan girişimsel bir işlemdir ve çok düşük bir ihtimal de (iki binde bir ihtimal, 1/2000) olsa felç veya ölüm gibi riskler bulunmaktadır.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir