Çarpıntıya Neden Olan Ek Atımlar (Ekstrasistol) Nedir?
İnsanlarda en sık çarpıntı hissi (Kalp teklemesi olarak da bilinir) yaratan nedenlerin başında ek atımlar (Tıbbi ismi ile ektrasistol) gelmektedir. Genellikle boşluğa düşme hissi, kalbin sanki durup tekrar çalışması, bazen de çok güçlü atımlar şeklinde hissedilir ve bazen de göğüs ağrısına neden olurlar. Nedeni ise kalp kasının bazı bölgelerinin stres, uykusuzluk veya alkol/kahve alımı ile birlikte kendi kendilerine elektrik üretmesi ve kalbin normal atımlara ek olarak fazladan atmasıdır! Bazen de bu gibi nedenlere dahi ihtiyaç duymadan kalp kası kendi kendine ek atımlar yapabilir.
Ekstra Atımlar Hayati Tehlike Yaratır Mı?
Genellikle bu çarpıntı türü iyi huyludur ve ölümcül değildir. Birçoğu (%70 kadarı) birkaç ay içerisinde hastada hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden ortadan kaybolurlar. Nadiren kalıcıdır ve tedavi gerektirebilir. Eğer bu çarpıntılar bayılmalara neden oluyor ise veya kalpte büyümeye neden oluyor ise mutlaka tedavi edilmelidirler ve ritm bozukluğu ile ilgilenen bir kardiyolog (kardiyak elektrofizyolog) tarafından değerlendirme gerekir. Çok nadiren ise, özellikle genetik yatkınlık durumunda ölümcül olabilmektedirler!
Tüm Ekstra Atımlar Tedavi Edilmeli mi?
Bazen bayılma veya kalp büyümesi olmasa dahi hastanın şikayetlerinin günlük hayatını etkilemesi durumunda tedaviye ihtiyaç duyulabilir. 24 saatlik izlem yapabilen ritm holter, bizlere çok önemli bilgiler vermekte ve tedavi gerekliliği konusunda yardımcı olmaktadır.
Tiroid bozukluğu veya potasyum/magnezyum bozukluğu yok ise ilk seçenek genellikle ritm ilaçlarıdır. Eğer ek atım sayısı çok fazla ise anestezi gerektirmeyen ABLASYON (Kasık bölgesinden yapılan anjiyografiye benzer bir yöntemdir, site içerisindeki ABLASYON yazısında daha ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz) işleminin yapılması gerekebilir. Bu işlemde ek atımlara neden olan bölge tespit edilir ve bu hastalıklı bölge ısıtılarak işlevsiz hale getirilir. İşlem bazen bir saat bile sürmezken bazen de saatlerce sürebilir.
Ablasyon işleminin başarısı ise bu çarpıntıya neden olan bölgenin nerede olduğu ile direk ilişkilidir ve başarı genelde %70 ile %90 arasında değişmektedir.
Yorum yok