Çay ve Kalp Sağlığı

Dünya genelinde sudan sonra en çok içilen ikinci içecek olan çay gerçekten yararlı mı?Çayın hikayesi üçüncü yüzyıla kadar gitmektedir ve atalarımızın çay yapraklarını kaynatmayı bulmaları da ne yaptıklarını bildiklerinin de bir göstergesi gibi. Siyah çay yaprakları, kalp ve damar sağlığımıza yararlı flavinoid’lerden oldukça zengindir.

Her ne kadar soğan ve elmada da flavinoid’ler bulunsa da çayın çok daha fazla tüketilmesinden dolayı, ana flavinoid kaynağı birçok toplumda siyah çaydır. Ayrıca sadece siyah çay değil, beyaz ve yeşil çay yaprakları da “Camellia sinensis” isimli bir bitki cinsinden gelmektedir ve bu yüzden tüm bu çayların sağlığımıza benzer yararları bulunmaktadır.

Siyah çay adeta bir Flavinoid deposudur. Antioksidan etkisi ile vücudumuza oldukça zararlı olan serbest radikalleri etkisiz hale getirirken, kalp sağlığımıza yararlı etkilerinin yanında kanserden korunmamızda da oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemimize olumlu etkileri ile viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı da direncimizi artırır!

Çay ve Kolestrol

Theaflavin, bir çeşit flavinoid olup çaya siyah rengini vermektedir. Bir bilimsel çalışmada, theaflavin’lerin bağırsaklardan kolestrol emilimini azaltarak kolestrol düzeyinde bir miktar düşüş sağladığını göstermiştir.

Çay ve Tansiyon

Ayrıca flavonoller damarlarımızın esnek kalmasını da sağlayarak tansiyon kontrolüne olumlu etkileri bulunmaktadır. Bir başka bilimsel çalışmada, 6 ay boyunca günde 3 bardak siyah çay tüketen kişilerde tansiyon düşüşünün daha fazla olduğu gösterilmiştir!

Çay ve Kalp Krizi

İngiltere’de yapılan bir diğer bilimsel çalışmada ise günde en az iki bardak çay içenlerin, hiç çay içmeyenlere göre daha az kalp krizi ve inme geçirdiklerini göstermiştir!

Çay Kafein İçerir Mi?

Peki çay kafein de içerir mi? Kafein denilince akla kahve gelse de siyah çayda bir miktar kafein içerir. Bu kafein miktarı çay ile karşılaştırıldığında bir bardak çay, bir bardak kahvenin dörtte biri kadar kafein içerir. Ortalama bir çay bardağının 100 cc olduğu düşünüldüğünde, bir bardak çay ile yaklaşık 20 mg kafein alırız. Bizi dinç tutan ve gelişmiş toplumlarda adeta bağımlılık yaratmış olan kafeinin ölçülü tüketilmesinde de yarar var.

Örneğin, gebe veya emziren kadınların günlük 200 mg üzeri kafein almaları önerilmez! Bu yüzden çok da abartmamak önemli; çünkü yukarıda tansiyon üzerine olan iyi etkileri tamamen yok edip, içtiğiniz çayı tansiyonunuza zararlı hale de getirebilirsiniz!

Peki Çayın Zararı Var Mı?

Çayın hep yararlı etkilerinden bahsetsek de özellikle böbrek taşı olan kişilerin tüketim konusunda çok dikkatli olmaları gerekli! Çayda bulunan oksalat, böbrek taşı bulunan kişiler için oldukça zararlı hale gelmektedir. Bir de yemek borusu kanserinden (Özefagus kanseri) söz etmek gerekir. Bu kanser ile çay tüketimi arasındaki ilişki birçok bilimsel çalışmada araştırılmıştır. Bu çalışmalara göre yemek borusu kanseri riskinin, günde 3 kez ve 60 dereceden daha sıcak çay içenlerde artığı gösterilmiştir! Çayın çok sıcak iken tüketilmesi önerilmemektedir!

Peki Süt veya Şeker Eklersek?

Şekerin eklenmemesi gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım. Yine de ben şekersiz yapamam derseniz obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve inme riskinizi de artıracağınızı bilmeniz de yarar var.

Süt için de durum çok da farklı değil! Süt içerisindeki proteinler çayın antioksidan etkisinden sorumlu flavinoid’lere bağlanarak, çayın yararlı etkilerini azaltmaktadır.

Peki Yağsız Süt Eklersek?

Durum daha da kötü, en çok zarar ise yağsız sütlerde izlenmektedir. Ülkemizde sütlü çay sık tüketilmese de ben sütsüz içemem diyorsanız az miktarda yağlı süt tercih edebilirsiniz. Size uygun ise badem veya yulaf sütü ekleyebilirsiniz, çayın olumlu etkilerini azaltmayacağınızı bilmeniz de fayda var.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir